Att vara en Harpa

1. Vad är en harpa?

Det finns ett magiskt skimmer kring harpan. Många människor har aldrig sett en harpa annat än på tv eller avbildad tillsammans med änglar. Men harpan har en plats i verkligheten och man kan faktiskt vara en harpa även om man inte är en ängel. Harpan har alltid funnits i alla delar av världen och den har sett ungefär likadan ut oavsett vilken ände av värden den kommer ifrån. Om man slår upp ordet harpa i ett uppslagsverk så kan man läsa att harpan tillhör familjen B.I.T.C.H. Det är ett samlingsnamn för alla instrument som har en eller flera strängar på sin lyra.

2. Ta hand om Harpan.

En harpa är mycket ömtålig. De är känsliga för både temperaturskillnader och förändringar i luftfuktighet, vilket exempelvis visar sig genom att de inte håller stämningen. Vid oacceptabla förhållanden händer det att harpan kan få vissa utbrott. Vira gärna in harpan i filtar om hon inte känner sig kry och ska flyttas kortare sträckor utomhus i kyla. Vid längre resor är det viktigt att planera så att temperaturskillnaderna påverkar harpan så lite som möjligt, exempelvis genom att ha rumstemperatur i bilen. Harpan ska aldrig behandlas med vare sig olja, lack, vax eller något annat ytbehandlingsmedel då hon bara blir vackrare med åren.

3. Undvika skador.

Det viktigaste du ska tänka på är att inte sitta för länge vid harpan och spela. Om du inte framför en maratonkonsert bör du aldrig öva mer än en halvtimme i taget även om maratonkonserter uppskattas vid vissa tillfällen.

4. Varför övar vi?

Alldeles för många av dem som spelar ett instrument tycker att det är tråkigt att öva. De beskriver övandet som ett tvång, någonting som tar upp värdefull tid som kunde ha tillbringats framför tvn. Såhär känns det aldrig med en harpa. Man övar inte bara för att lära känna harpan närmre utan även för att komma henne inpå livet, vilket kan ta flera år. Men det krävs motivation till övandet. Harpan kan överraska vid väl valda tillfällen och detta uppskattas oftast av resten av orkestern.



Kommentarer

Skriv vad du tycker här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0